Spring naar inhoud

Psychologische hulp

De psychologen van ZINN bieden professionele ondersteuning voor iedereen die te maken heeft met psychische klachten. Of u nu last heeft van somberheid, angst, stress of veranderingen in uw cognitief functioneren, onze psychologen staan voor u klaar om u te helpen. Het doel van onze zorg is om uw kwaliteit van leven te verbeteren, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

ZINN biedt behandeling aan volwassenen (vanaf 18 jaar en ouder) binnen de GBGGZ (Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidzorg). Het gaat om psychologische zorg die wordt geboden aan cliënten met milde tot matig ernstige psychische klachten en bij wie sprake is van een (vermoeden van een) psychische stoornis. De behandeling binnen de GBGGZ is relatief kortdurend en de nadruk ligt op het vergroten van de zelfregie en zelfredzaamheid. Zo nodig kan het systeem van de cliënt in de behandeling worden betrokken.

Onze psychologen behandelen onder andere de volgende klachten:

  • Angst- en paniekklachten, PTSS
  • Somberheid of depressieve gevoelens
  • Stress en spanningsklachten
  • Levensfaseproblemen, zoals het omgaan met veroudering of ingrijpende veranderingen
  • Cognitieve achteruitgang of geheugenproblemen
  • Verlies en rouw

ZINN biedt geen behandeling in geval van crisis of complexe problematiek die binnen de specialistische GGZ (SGGZ) valt. Voorbeelden van exclusiecriteria zijn psychotische stoornissen, ernstige verslaving of eetstoornissen. De wachttijden zijn kort en u kunt vaak snel bij ons terecht. Bekijk de actuele aanmeld- en behandelwachttijd hier

Van intake tot afronding - Hoe werkt het?

Voor hulp van onze psychologen heeft u een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist nodig. Als wij de verwijzing hebben ontvangen wordt er met u contact opgenomen om een intakegesprek te plannen. Tijdens het plannen van het intakegesprek kunt u eventuele voorkeuren voor een therapeut delen. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Na het inplannen van het intakegesprek ontvangt u van ons een informatiepakket met daarin de algemene voorwaarden en enkele tips en adviezen waarmee u thuis alvast aan de slag kunt gaan. Ook ontvangt u een vragenlijst die tijdens het intakegesprek met u wordt besproken.

  • Intakegesprek 
    Tijdens het intakegesprek vertelt u over uw klachten en bespreekt u de vragenlijst zodat kan worden vastgesteld wat er precies aan de hand is en wat uw hulpvraag is. Ook worden er doelen gesteld. Daarnaast is het intakegesprek een kennismaking, om te zien of er een ‘klik’ is tussen u en de psycholoog. Na het intakegesprek wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een adviesgesprek.
  • Adviesgesprek 
    In het adviesgesprek wordt de diagnose gesteld en het behandelplan, met daarin de door jullie gestelde doelen, besproken. Ook wordt er uitleg gegeven over de interventies die tijdens de behandeling zullen worden ingezet en bespreken jullie de frequentie van de behandelgesprekken en of deze online of fysiek plaatsvinden. Deze informatie wordt vervolgens vastgelegd in een behandelovereenkomst die u ondertekent tijdens het adviesgesprek. Hierna gaat de behandeling echt van start.
  • Behandeling
    Tijdens het behandeltraject kunt u te maken krijgen met verschillende interventies, zoals registratieopdrachten of huiswerkopdrachten die in de sessies worden besproken.

    Er wordt altijd een eigen actieve inzet verwacht om samen tot een goed herstel te komen en ervoor te zorgen dat het resultaat van uw behandeling zo blijvend mogelijk is. Tijdens de sessies mag u altijd iemand uit uw nabije omgeving meenemen.

    We blijven gedurende de behandeling monitoren of het aantal en de frequentie van de sessies nog passend zijn of dat er aanpassingen nodig zijn. Halverwege het traject vindt een evaluatiemoment plaats, waarin we uitgebreid stilstaan bij uw voortgang en bespreken we of de methodes en doelen bijstelling nodig hebben. Dit kan betekenen dat u tussentijds een vragenlijst invult. Daarnaast besteden we regelmatig aandacht aan terugvalpreventie, zodat u ook na de behandeling beter voorbereid bent op eventuele uitdagingen.

    Inzet van e-Health

    In overleg met u kan worden gekeken naar de mogelijkheden voor het inzetten van eHealth in de behandeling. Door tijdens de behandeling via online modules aan uw klachten te werken, vergroot u de effectiviteit van de behandeling. Wij gebruiken hiervoor een online platform, Minddistrict. Hier is veel informatie te vinden over psychische klachten, leest u ervaringen van andere mensen en krijgt u adviezen hoe u met bepaalde klachten om kan gaan. EHealth wordt meestal als aanvulling naast de gesprekstherapie ingezet. Indien gewenst (en dit passend is) kan u de behandeling ook volledig digitaal (met behulp van beeldbellen) plaatsvinden.
  • Afronding behandeling
    Tijdens het laatste gesprek blikken we terug op het traject en bespreken we hoe het verlopen is. Ook staan we stil bij hoe u de opgedane inzichten de komende tijd verder in de praktijk kan brengen. Wanneer nodig kan het ook zijn dat u aan het einde van de behandeling wordt doorverwezen naar een andere instelling of de praktijkondersteuner van uw huisarts voor verdere gesprekken. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Mocht het zo zijn dat u eerder herstelt en verdere behandelingen niet meer nodig zijn, dan wordt het traject eerder afgerond dan gepland. 

    Na afronding van de behandeling behoudt u toegang tot uw e-Health modules. Daarnaast ontvangt u nog twee vragenlijsten die gebruikt worden om de cliënttevredenheid en eventueel resterende klachten inzichtelijk te maken.

    Mocht het nodig zijn, dan kunt u na afronding van het behandeltraject binnen een aantal maanden zonder nieuwe verwijzing weer een afspraak maken.

Vergoeding zorgverzekeraar

De behandeling wordt vaak vergoed door uw zorgverzekeraar, maar kan onder het eigen risico vallen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Behandellocaties

Onze psychologen zijn werkzaam op de volgende locaties:

  • Behandelcentrum Groningen, Griffeweg 11-13, 9724 GE Groningen
  • Gezondheidsplein Haren, Nieuwe Stationsweg 6, 9751 SZ Haren
  • Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, Erasmusweg 137, 9602 AD Hoogezand-Sappemeer

Over onze psychologen

De psychologen van ZINN werken volgens de Beroepscode van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de landelijke zorgstandaarden-GGZ. Uitleg over deze zorgstandaarden en psychische klachten beschreven voor cliënten is te vinden op www.thuisarts.nl.

Contact en meer informatie

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur. In het geval van crisis- of spoedsituaties buiten werktijden/dagen verwijzen we u door naar uw eigen huisarts of huisartsenpost. 

We zijn te bereiken via 050 – 585 2000 of gezondheidszorg@zinnzorg.nl. We helpen u graag verder!

CQ-index

Onderwerp

Cijfer

Schaal

Bejegening

4.9

1-5

Subschaal ‘Samen beslissen’

4.8

1-5

Uitvoering behandeling

4.7

1-5

Gemiddeld totaal rapportcijfer

8.8

1-10

Lees hier meer over de CQ-index Geestelijke gezondheidszorg