Behandelingen bij de psycholoog
De psychologen van ZINN bieden psychologische hulp aan volwassenen en ouderen. Wij streven er altijd naar om maatwerk te leveren en rekening te houden met uw voorkeuren. In overleg met u wordt een gezamenlijk doel gesteld en wordt de meest passende behandeling voor uw klachten gekozen. Hieronder staan enkele veel voorkomende behandelingen die worden toegepast door de psychologen van ZINN .
Behandelingen bij een depressie
- Cognitieve gedragstherapie
U onderzoekt welke gedachten en gedragspatronen een rol spelen bij het ontstaan van uw klachten. In de behandeling werkt u er aan om op een andere manier naar dingen te kijken, waarbij u meer helpende of realistische gedachten ontwikkelt. Ook kijkt u naar de gevolgen van uw eigen gedrag en op welke manier u dit kunt veranderen, zodat u anders met de situatie om kan leren gaan.
Vicieuze cirkel van inactiviteit en somberheid
Wanneer u somber bent en minder zin heeft om dingen te doen, dan gaat u minder ondernemen waardoor u minder plezier uit activiteiten haalt. Dit leidt tot een verdere daling van uw stemming. Bij een depressie is het van belang om deze neerwaartse spiraal te doorbreken door gericht meer activiteiten te gaan ondernemen. - Acceptance and commitment therapy (ACT)
Bij deze therapievorm staat het aanvaarden van klachten die niet gemakkelijk te veranderen zijn centraal. Het (zinloos) verzetten tegen vervelende emoties en gedachten levert vaak alleen maar meer klachten op. Een belangrijk onderdeel van ACT is om te ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn en deze door toegewijd handelen in de praktijk te brengen.
- EHealth
Door tijdens de behandeling via online modules aan uw klachten te werken, vergroot u de effectiviteit van de behandeling. Wij gebruiken hiervoor een online platform, Minddistrict. Hier is veel informatie te vinden over psychische klachten, leest u ervaringen van andere mensen en krijgt u adviezen hoe u met bepaalde klachten om kan gaan. EHealth wordt meestal als aanvulling naast de gesprekstherapie ingezet.
Behandelingen van angststoornissen
- Cognitieve gedragstherapie
Bij angstklachten is het vaak van belang om samen met uw psycholoog de gedachten te onderzoeken die bij u tot angst leiden. Klopt de gedachte die u angstig maakt eigenlijk wel en helpt deze gedachte u? Vaak zijn de gedachten niet reëel of waarschijnlijk. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van rampgedachten die uitgaan van een worst-case-scenario. Of wanneer u paniek ervaart. De lichamelijke verschijnselen van een paniekaanval zijn vaak onplezierig, maar niet gevaarlijk. U leert om uw rampgedachten te vervangen door meer helpende en realistische gedachten. Dus niet: “Ik ga dood”, maar “Ik heb weer een paniekaanval. Vervelend, maar niet gevaarlijk.”
Neerwaartse pijl techniek
Door tijdens het gesprek almaar door te vragen op wat het ergste is dat in een situatie zou kunnen gebeuren, kom je op gegeven moment uit bij de ‘kern’ van je angst. Vaak is dit een beeld of gedachte die ten grondslag ligt aan de angst die je voelt. Als die eenmaal duidelijk is, dan kan deze gedachte worden uitgedaagd met behulp van diverse technieken, wat leidt tot een daling van de geloofwaardigheid van deze angst.
- Exposure in vivo
Als u last heeft van paniek of hevige angst voor iets (dat kan een situatie, dier of ding zijn) dan is exposure in vivo een effectieve interventie. Met steun van de psycholoog gaat u situaties opzoeken waar u bang voor bent. U stelt zichzelf bloot aan de angstaanjagende situatie. Dit is vaak de snelste manier om te leren dat de negatieve gevolgen waar u zo bang voor bent vaak niet reëel zijn. U bouwt de exposure geleidelijk op, van makkelijk naar steeds moeilijkere situaties.
- Taakconcentratie-training
Als u last heeft van sociale fobie, richt u uw aandacht vaak meer op uzelf dan op of uw omgeving. U leert in deze training uw aandacht meer op de omgeving te richten. Dit gaat geleidelijk, van makkelijk naar moeilijkere oefeningen.
- Oefenprogramma
In een oefenprogramma oefent u met situaties waar u angst voor heeft. Dat gaat geleidelijk, van makkelijke naar moeilijke situaties. Door niet meer weg te vluchten uit de angstige situaties, maar door te oefenen om in die situatie te blijven, wordt u minder bang. Voorbeelden van oefeningen zijn bijvoorbeeld het weer opnieuw leren eten of schrijven waar anderen bij zijn, of leren om aandacht voor zichzelf te vragen in een groep mensen.
- Meta-cognitieve gedragstherapie
Bij een gegeneraliseerde angststoornis richt u zich samen met de psycholoog op het gepieker en de angst die u ervaart. Er wordt gekeken naar welke positieve gedachten (positieve metacognities) u over het piekeren heeft, maar ook naar wat voor negatieve gedachten (negatieve metacognities) een rol spelen.
Gedragsexperiment
Vervolgens gaat u met de psycholoog een experiment doen, om te zien of bijvoorbeeld het uitstellen of juist zo veel mogelijk piekeren leidt tot de gevreesde uitkomst.
Behandeling van een posttraumatische stress stoornis (PTSS)
- EMDR
Een bekende en zeer effectieve behandeling bij een post-traumatische stress stoornis betreft EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een behandelvorm waarbij u emotioneel beladen herinneringen aan een trauma ophaalt en waarbij u tegelijkertijd een afleidende taak moet uitvoeren. Meestal volgt u daarbij een lampje of handbewegingen die vlak voor uw ogen van links neer rechts beweegt. Uw ogen maken daarbij zogenaamde saccades, zij bewegen ook van links naar rechts. Doordat uw werkgeheugen belast wordt terwijl u aan de herinnering denkt, treedt er competitie op. Het effect hiervan is dat de emotionele lading van de herinnering afneemt. Wanneer de traumatische gebeurtenis eenmaal verwerkt is, dan nemen de klachten ook in ernst af of verdwijnen.