Familiezorg: De tijd van ‘alles uit handen nemen’ is voorbij
Als iemand bij ZINN komt wonen, blijven familie en vrienden doorgaan met zorgen. ZINN haakt aan en neemt bepaalde taken over, zodat mantelzorgers minder zwaar worden belast. Het in stand houden van de verbinding tussen bewoner en familie bevordert het welzijn van de bewoner/cliënt. Dat is de kern van Familiezorg.
“Het is voor onze bewoners veel prettiger als zij hun familie blijven zien en als hun naasten betrokken blijven bij de zorg”, zegt Gea Hagenauw, die als opleider medewerkers voorbereidt op Familiezorg.
Linda Zuidema (EVV’er in De Es) ziet voordelen en zegt: “Als we in het begin tijd investeren in de familie, plukken we er later de vruchten van.”
Wat doen wij al?
Gea zegt: “Familiezorg betekent dat we gaan samenwerken met familie en dat er dus afspraken gemaakt worden over de hulp die men kan bieden. Welke hulp? Dat hangt ervan af wat de familie vóór
de opname al gewend was te doen. We zien mensen die al jaren helpen met de huishouding van hun vader; we zien mensen die allang behulpzaam waren bij het douchen of aankleden; er zijn kinderen
die het heerlijk vinden om uitstapjes te maken met hun vader of moeder. Waarom zouden ze daar allemaal mee stoppen na de verhuizing naar ZINN?”
Bespreekbaar maken
Volgens Gea vinden veel medewerkers het erg lastig om het gesprek op het onderwerp Familiezorg te brengen. Het uitwisselen van wederzijdse verwachtingen na de opname vinden ze moeilijk, omdat ze het liefst de familie helemaal willen ontzorgen. “Dat zit in de aard van zorgmensen”, zegt Gea. “Daarom willen we nu graag vertellen dat Familiezorg voor iedereen een betere optie is. Het leven van onze bewoner wordt er gewoon leuker van als familie langskomt om te helpen of om er op uit te gaan.”
“De dochter van een bewoner kwam af en toe helpen op de woongroep. Nu haar moeder is overleden is ze dat blijven doen. Als ze straks met pensioen is gaat ze zich aanmelden als vrijwilliger. Dat kan dus het gevolg zijn van Familiezorg.”
De praktijk
Linda Zuidema is bezig met Familiezorg en heeft al praktijkervaring. Ze heeft met haar collega Anneke Hummel een plan bedacht om een relatie met familie op te bouwen. Linda: “We hebben ervoor gekozen om het onderwerp bespreekbaar te maken tijdens onze familieavond in De Es. Dan heb je immers bewoners en familie bij elkaar. In de uitnodiging hebben we direct benoemd waar we het over wilden hebben en concreet gevraagd of men alvast wilde nadenken over wat men in de dagelijkse zorg zou kunnen betekenen. We maakten er een gezellige avond van inclusief een stamppotbuffet, zodat je al in een heel ontspannen sfeer met elkaar kennis kon maken. Na de maaltijd tijdens de koffie zijn we met elkaar in gesprek gegaan.” Een andere effectieve manier om te bouwen aan een gelijkwaardige relatie met familie is het huisbezoek vóór opname. Linda: “Je spreekt de mensen in hun vertrouwde omgeving en leert familieleden kennen. Als je ze dan op de dag van opname weer ontmoet, is er al een soort vertrouwensband.”
“Het leven van onze bewoner wordt er gewoon leuker van als familie langskomt om te helpen of om er op uit te gaan.”