Spring naar inhoud

Elga ging op studiereis naar Groot Brittannië

Elga van der Laan is leidinggevende op de afdelingen Revalidatie en Somatiek, maar ook VVAR voorzitter. Daarnaast volgt ze een Bachelor Opleiding ‘Manager in de Zorg’ aan de Hanzehogeschool. “In het kader van mijn derde studiejaar zijn we met vierentwintig studenten op studiereis naar Engeland gegaan.” Een kort verslag over werken zonder diploma’s en vloerbedekking… 

“In het kader van het zoeken naar verschillen en overeenkomsten in de gezondheidszorg in een internationaal land, hebben we deze reis georganiseerd. Eenmaal ter plaatse zijn we opgesplitst in een paar groepen, waarbij ik vanuit mijn expertise belandde in de omgevingen van ouderenzorg en revalidatie in Kent”, vertelt Elga. “We voerden gesprekken en kregen rondleidingen op de afdelingen Langdurige Zorg, Revalidatie en Particuliere Thuiszorg. En daar zagen we wel wat verschillen, ja”.

NHS 

“Zo is er bij huisartsen in Engeland standaard twee weken wachttijd, waardoor heel veel spoedeisende hulp direct in het ziekenhuis belandt. Veel meer dan bij ons: dit zijn in het UMCG zo’n 120 gevallen per dag, maar in het St. Thomas Ziekenhuis bijvoorbeeld 550!” Een ander verschil is dat in Engeland de verzekeringen via de National Health Service lopen, en worden ingevlogen via gemeentes. Of je iets vergoed krijgt of niet, kan daardoor zomaar verschillen per plek waar je woont – en er zijn 33 gemeenten daar, dus ga maar na”, aldus Elga.

Buren

“Ook zagen we veel gevallen waarbij er wordt gewerkt zonder diploma, maar vanuit competenties of leren in de praktijk, via bijvoorbeeld een Virtual Reality Bril. Dat is vooral bij de grote groep Aziatische werknemers die er veel in Engeland zijn, heel handig, want zij kunnen toch aan de slag.” Een ander puntje waar wij van kunnen leren, is de grotere mate van betrokkenheid van de familie en sociale omgeving die in Engeland vanzelfsprekend is. “Zo staat er naast elk bed een slaapbank op de revalidatie afdeling. En gaan mensen vanuit het ziekenhuis niet naar een andere zorginstantie, maar gelijk naar huis – om ter plekke te kijken wat al wél lukt en waar eventueel aanvullende zorg nodig is. In zo’n geval wordt er altijd even gebeld met de buren, om te vragen wat zij kunnen betekenen.” Ook merkten de studenten op dat in Engeland het geloof een grotere rol speelt dan bij ons: “Euthanasie is daar een stuk minder bespreekbaar”.

Langere diensten 

Elga vervolgt: “Anders dan bij ons wordt in Engeland gewerkt met grotere contracten – dus langere diensten draaien. Dat vind ik persoonlijk erg interessant, omdat wij daar vorig jaar net een pilot mee hebben gedraaid bij ZINN. Al ging het daar ‘nog maar’ om diensten van acht uur, terwijl dit in Engeland al eerder gaat om diensten van twaalf of dertien uur. Dan heb je ook minder vaak overdracht nodig, wat een voordeel is”.

Vloerbedekking 

Wat haar nog meer opviel tijdens deze reis? “Dat alles gefilmd en digitaal vastgelegd wordt. Daardoor is tijd per cliënt extreem inzichtelijk, maar kun je bijvoorbeeld ook meekijken terwijl je moeder gewassen wordt. En staat er ook bij elke patiënt een groot scherm aan het bed om dingen te regelen. Op dat vlak zijn ze al veel verder. Maar goed, iets wat wij wel een verbazingwekkend groot verschil vonden, was toch wel dat er overal, in elke zorginstelling, vloerbedekking ligt. Van de gang tot aan het toilet. En ja, dat brengt toch een zekere ‘geur’ met zich mee”, lacht Elga. “Van alle positieve dingen die ons tijdens de reis hebben geïnspireerd, laten we deze toch liever achter aan de overkant van de zee.”