Beroep onder de loep: Wondverpleegkundige
Leuk nieuws van ZINN locatie De Brink. Karin Keizer werd ooit als jonge Helpende jaren geleden eens geconfronteerd met een ernstige open wond op het scheenbeen van een bewoner. De zorg deed er toen alles aan om die wond te laten genezen. “Dat vond ik een mooi proces en vanaf dat moment zie ik wonden als een heel interessante uitdaging”, zegt Karin. Ze is de eerste officiële wondverpleegkundige van ZINN en een tweede, Esther Venema, zal spoedig volgen. “Daarmee is de wondzorg bij ZINN naar een hoger niveau gebracht”, zegt haar leidinggevende Mariëtte Hietkamp.
Waar gaat het om?
Wonden zijn ‘openingen’ in de huid, die daar niet horen. Een wond kan pijnlijk zijn en soms moeilijk te genezen. Karin: “Bij kwetsbare mensen die medicijnen gebruiken en die niet de juiste voeding gebruiken, kan het natuurlijke genezingsproces worden belemmerd. Ik ben ervoor opgeleid om iemand met een wond comfort te bieden, de pijn te verminderen en uiteindelijk om de wond te laten genezen. Het reinigen van de wond is essentieel en dat kan op verschillende manieren. Als ik het simpel zeg: je kunt viezigheid eruit poetsen (dat kunnen verzorgenden doen) en eruit snijden (dat doe ik of de arts). Schoonhouden is noodzakelijk voor het genezen en het voorkomt dat ontstekingen het lichaam binnengaan.”
Nieuw bij ZINN
Karin zegt dat de aanpak van een wond maatwerk is, want geen mens is gelijk. Daarom wordt bij het behandelen eerst goed gekeken hoe het is gesteld met de voeding, medicijngebruik, leefstijl. Het genezen van een wond gaat beter als men niet te lang in één houding zit of ligt en daar ziet de zorg dan weer op toe. Karin vertelt enthousiast over haar vak en haar leidinggevende Mariëtte Hietkamp (revalidatie in De Brink) is op haar beurt ook erg blij dat bij ZINN de wondzorg ‘op de kaart staat’. Ze heeft daar zelf aan bijgedragen door Karin de ruimte te geven om de opleiding te doen en zich te laten concentreren op wonden op de afdeling. Mariëtte: “Door de inzet van een wondverpleegkundige merkten we dat de wonden bij ons veel beter genezen en daarom hebben we haar werkgebied uitgebreid naar andere afdelingen in De Brink.” Mariëtte is blij met de steun van de directie zodat er nu zelfs een tweede wondverpleegkundige wordt opgeleid. Wondzorg in alle ZINN locaties kan hierdoor worden verbeterd. Karin: “Dat is namelijk ook heel belangrijk voor het welzijn van mensen. Bij mij staat dat dan ook voorop: mensen moeten zo weinig mogelijk pijn en hinder hebben door een wond, want dan voelen ze zich veel beter.”