Spring naar inhoud

Beroep onder de loep: Van ’s nachts aan de tap naar bordjes griesmeelpap

Van de zorg aan het bed, naar de zorg via het bord: Stefan Arends switchte van een baan als verpleegkundige in De Es naar een baan in het restaurant van De Dilgt. “Helaas zorgde een burn-out voor een noodzakelijke verandering. Maar die heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt”, aldus Stefan.

Terug

Voordat Stefan in de zorg ging werken, had hij al jarenlange ervaring in de horeca. Hij volgde de hotelschool en de opleiding tot gastheer. “Dat had ik bewust achter me gelaten, omdat ik het qua sociaal leven wel pittig vond. Zeker toen ik vader werd en vaker thuis wilde zijn; de werktijden waren niet meer te combineren. Werken in de zorg sprak me altijd al aan én zit bij ons in de familie, dus daar heb
ik toen een opleiding voor gedaan. Maar helaas bleek dat uiteindelijk voor mij persoonlijk door allerlei omstandigheden te zwaar, en lukte me het na de burn-out niet meer om terug te komen. Dankzij goede gesprekken met mijn leidinggevende kon ik een overstap maken naar het restaurant.” Dus eigenlijk ging hij ‘terug’ naar een vertrouwd werkveld: “Alleen hoef ik nu geen biertjes meer te tappen midden in de nacht”, lacht hij.

Lachen

Na drie maanden thuiszitten werkt Stefan nu sinds maart in het restaurant van De Dilgt. Al vrij snel was de positieve verandering merkbaar. “Mijn vriendin zei zelfs een keer toen ik thuiskwam: je lacht weer. Dat deed me wel wat.” De verantwoordelijkheid die hij in de zorg als last ervoer, is van hem afgevallen. “Als ik nu vrij ben, kan ik ook echt mijn werk loslaten”, zegt Stefan. 

Energie

Wat vind hij zo leuk aan zijn huidige werk? “Ik vind het constante contact met bewoners, collega’s en bezoekers heel fijn. Behalve dat het afwisselend is, vind ik dit werk ook heel concreet en overzichtelijk: je hebt bepaalde piekmomenten tijdens bijvoorbeeld de lunch en het avondeten. Daaromheen is het klaarzetten, uitlopen, afrekenen, schoonmaken. En natuurlijk zorgen dat mensen in het restaurant het naar hun zin hebben”, iets wat hij als horeca-man vanzelfsprekend vindt. Ondertussen bevalt het Stefan zó goed, dat hij ook bezig is met een opleiding tot eerste medewerker:  leidinggevende op de werkvloer. “Ik krijg echt weer nieuwe energie van dit werk. Ik ben er nog niet helemaal, maar wel al een heel eind op weg”, lacht hij.