Spring naar inhoud

Psychologen

De psychologen van ZINN kunnen u helpen bij psychische klachten, levensfaseproblematiek, het cognitief functioneren en beperkingen die ontstaan op oudere leeftijd. Naast hulp voor ouderen bieden de psychologen van ZINN ook psychologische hulp voor volwassenen. Het doel van de behandeling is om de kwaliteit van uw leven te verbeteren.

Psychologische hulp voor ouderen

De psycholoog is onderdeel van het multidisciplinaire team van ZINN. Zij bieden behandeling binnen de Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidzorg (GBGGZ). Het gaat om psychologische zorg die wordt geboden aan cliënten met milde tot matig ernstige psychische klachten en bij wie sprake is van een (vermoeden van een) psychische stoornis, geconstateerd door de huisarts. De behandeling binnen de GBGGZ is kortdurend en de nadruk ligt op het vergroten van de zelfregie en zelfredzaamheid. In veel gevallen krijgt u als cliënt het grootste gedeelte van de behandeling vergoed.

Voor aanmelding van behandeling vanuit de GBGGZ is een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts kan verwijzen via ZorgDomein.

Hierbij kunnen we u bij helpen

De psychologen van ZINN Gezondheidszorg zijn gespecialiseerd in de behandeling van verschillende psychische klachten en cognitieve problemen. Wij behandelen geen crisis-/acute problematiek en geen cliënten die binnen de specialistische GGZ (SGGZ) vallen.

Als u last hebt van een depressie dan voelt u zich vaak somber, leeg of verdrietig en beleeft u minder of geen plezier meer aan de dingen die u doet. Daarnaast heeft u vaak ook nog last van een aantal andere klachten. U kan zich vermoeid voelen en moeite hebben om zich te concentreren. Uw slaappatroon kan verstoord raken, net als uw eetlust. Ook gedachten aan de dood of zelfdoding komen voor. Hierdoor lukt het vaak niet meer om goed te functioneren in het dagelijks leven. We spreken van een depressie als deze symptomen langer dan twee weken duren en het grootste gedeelte van de tijd aanwezig zijn.

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen. Hieronder staat informatie over enkele veelvoorkomende varianten. Een paniekstoornis, een gegeneraliseerde angststoornis en een sociale angststoornis (sociale fobie).

Wat is een paniekstoornis? 

Bij een paniekstoornis heeft u last van (plotselinge) hevige angstgevoelens of intens onbehagen. U kunt daarbij verschijnselen ervaren zoals hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en een snellere ademhaling. De symptomen kunnen lijken op een lichamelijke ziekte, zoals een hartaanval. Dit wordt een paniekaanval genoemd. Soms is er een aanleiding voor een paniekaanval, vaak ook niet. Als u na een eerste paniekaanval bezorgd of angstig bent voor het krijgen van een nieuwe paniekaanval, dan is er waarschijnlijk sprake van een paniekstoornis. Paniekaanvallen kunnen ervoor zorgen dat u situaties gaat vermijden, waarin u een aanval kunt krijgen. Die situaties zijn meestal plekken waar het heel druk is of waar u niet makkelijk weg kunt.

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis ervaart u overmatig veel angst en bezorgdheid over een aantal gebeurtenissen of activiteiten. Dit uit zich vaak in (onbeheersbaar) gepieker over allerlei verschillende onderwerpen, zoals uw gezondheid, geldzaken of de veiligheid van je familie. Het is voor u lastig om uw bezorgdheid onder controle te houden en vaak staat het gepieker niet in verhouding tot hetgeen waar u zich zorgen over maakt. De angst gaat meestal gepaard met rusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, spierspanning en slaapproblemen.

Sociale angststoornis (sociale fobie) 

Bij een sociale fobie bent u erg bang voor de reacties van anderen in sociale situaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een presentatie moet geven, een gesprek moet voeren met onbekende mensen of wanneer anderen u observeren terwijl u iets eet of drinkt. De angst is zo erg dat u het in uw hele lichaam voelt en de vorm van een paniekaanval kan aannemen. U bent dan bang dat uw gedrag tot afwijzing en kritiek van anderen zal leiden. Hierdoor gaat u sociale situaties uit de weg, waardoor u echter ook niet meer deelneemt aan activiteiten. Dit kan tot gevoelens van eenzaamheid leiden. Als u wel gaat, dan doorstaat u de situatie vaak met veel angst en voelt u zich niet prettig.

Een posttraumatische stress stoornis kan ontstaan na een eerder meegemaakt levensbedreigende situatie, ernstig lichamelijk letsel of het zien hiervan. Men spreekt dan van een trauma. Wanneer u het trauma niet kunt verwerken, dan houdt u klachten of kunnen (soms jaren) later klachten ontstaan. Hierbij kan sprake zijn van herbelevingen en nachtmerries. U vermijdt het om aan de gebeurtenis terug te denken, wanneer u wel over nadenkt of praat, dan gaat dit vaak gepaard met negatieve gevoelens. Ook toegenomen prikkelbaarheid, hevige schrikreactie en slaapstoornissen komen voor. Je lichaam en geest staan constant in een waakstand, bedacht op mogelijk gevaar vanuit de omgeving.

Vlak na een schokkende gebeurtenis is het belangrijk dat u rust vindt en steun krijgt in uw eigen vertrouwde omgeving bij mensen die dichtbij u staan. Vaak helpt het om het ritme van het dagelijkse leven binnen niet al te lange tijd weer op te pakken. Behandeling is nodig als u in uw emoties blijft vastzitten, als u erg gespannen bent of slaapproblemen houdt. Ook kan behandeling helpen als u onmogelijk kunt praten over het trauma, of als u alleen op een afstandelijke manier over het trauma kunt praten. Dat laatste kan namelijk betekenen dat u de gedachten aan de traumatische gebeurtenis probeert te vermijden, en daarmee uw angsten en andere emoties weghoudt. 

Elke fase van het leven wordt gekenmerkt door zijn eigen dynamiek en uitdagingen. Wanneer men in de derde of vierde levensfase komt, dan staat men voor andere uitdagingen dan tijdens eerdere levensfases. Ouder worden gaat gepaard met lichamelijke en cognitieve achteruitgang. Hierdoor lukt het misschien minder goed om deel te nemen aan sociale activiteiten, wat tot eenzaamheid kan leiden. Mogelijkheden ten aanzien van dagbesteding (sporten, vrijetijdsbesteding) raken verminderd en mensen kunnen het plezier in het leven en hun uitlaatklep verliezen. U kunt te maken krijgen met een verschuiving ten aanzien van werk en sociaal functioneren. U vervult misschien niet meer de rollen die u gewend was om te vervullen wat gevolgen kan hebben voor hoe u zichzelf beschouwt. Als u stopt met werken ontstaat soms een leegte de niet zomaar is op te vullen. Dit zijn voorbeelden van uitdagingen waar de mensen zich in de derde en vierde levensfase mee geconfronteerd kunnen zien.

Voor klachten en uitdagingen gerelateerd aan levenfaseproblematiek kunt u een behandeling krijgen van de psychologen van ZINN. Samen met u kijken zij dan naar een passende behandelvorm.

Het verlies van dierbaren, gezondheid en mogelijkheden leidt meestal tot gevoelens van verdriet en rouw. Bij het rouwen kan een viertal taken worden onderscheiden waar iemand na het verlies voor staat. Het gaat dan over het ervaren van de realiteit van het verlies, het doorleven van de pijn en het verdriet en het zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden/werkelijkheid. Soms komt het voor dat het rouwproces stagneert. Dan wordt gesproken van een persisterende complexe rouwstoornis. Iemand blijft als het ware hangen in zijn of haar pijn en verdriet en komt hier niet verder in.

Voor klachten en uitdagingen gerelateerd aan verlies en rouw kunt u een behandeling krijgen van de psychologen van ZINN. Samen met u kijken zij dan naar een passende behandelvorm.

Cognitieve problemen komen naar voren wanneer de (denk)functies van de hersenen verstoord raken. Hierdoor kunt u problemen ervaren bij het onthouden, concentreren, plannen en organiseren en bij het gebruiken van taal. Deze problemen kunnen onder andere passen bij dementie of bij niet aangeboren hersenletsel (NAH). NAH kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk of een beroerte. Cognitieve problemen kunnen samengaan met psychische problemen zoals angst, depressie en rusteloosheid.

In het geval van cognitieve problematiek zal samen met uw psycholoog bekeken worden welke stappen noodzakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld nader onderzoek zijn, of ondersteuning bij het omgaan met de cognitieve beperkingen. 

Hoe werkt het?

In overleg met u wordt tijdens het eerste gesprek onderzocht wat uw vraag is en op welke manier daar tijdens de behandeling aan gewerkt kan worden. Ook kan de psycholoog met u meedenken over welke woon- en leefomgeving het beste bij uw wensen en behoeften past. Als het nodig is  - en met uw toestemming - overlegt uw psycholoog met andere zorgverleners en/of uw naasten. Ook kunnen uw naasten – met uw toestemming - worden betrokken bij de behandeling als steun voor u.

In het geval van angstklachten kan het steunsysteem bijvoorbeeld betrokken worden bij de behandeling; als de cliënt in de behandeling moet proberen niet toe te geven aan de neiging om angstige situaties te vermijden, dan kan de omgeving hierin de cliënt ondersteunen. Ook wordt er gekeken naar eventuele overbelasting van het netwerk door de klachten van cliënt (als het systeem veel taken overneemt).

Onderdelen van het behandeltraject zijn informatie krijgen over uw klachten, leren hoe u de klachten kunt verminderen en hoe u met uw klachten kunt omgaan.

Inzet van e-Health

In overleg kan worden gekeken naar de mogelijkheden van e-Health binnen de behandeling. Denk daarbij ook aan internetplatforms waarop u kunt lezen over ervaringen van lotgenoten en aan online modules waarbij u thuis - naast uw behandeling - kunt werken aan uw psychische klachten. Door tijdens de behandeling via online modules aan uw klachten te werken, vergroot u de effectiviteit van de behandeling. Wij gebruiken hiervoor een online platform, Minddistrict. Hier is veel informatie te vinden over psychische klachten, leest u ervaringen van andere mensen en krijgt u adviezen hoe u met bepaalde klachten om kan gaan. EHealth wordt meestal als aanvulling naast de gesprekstherapie ingezet.

Behandelingen

Afhankelijk van de problemen die u ervaart wordt gekeken naar een passende behandelvorm. 

  • Cognitieve gedragstherapie
    U onderzoekt welke gedachten en gedragspatronen een rol spelen bij het ontstaan van uw klachten. In de behandeling werkt u er aan om op een andere manier naar dingen te kijken, waarbij u meer helpende of realistische gedachten ontwikkelt. Ook kijkt u naar de gevolgen van uw eigen gedrag en op welke manier u dit kunt veranderen, zodat u anders met de situatie om kan leren gaan.

    Vicieuze cirkel van inactiviteit en somberheid
    Wanneer u somber bent en minder zin heeft om dingen te doen, dan gaat u minder ondernemen waardoor u minder plezier uit activiteiten haalt. Dit leidt tot een verdere daling van uw stemming. Bij een depressie is het van belang om deze neerwaartse spiraal te doorbreken door gericht meer activiteiten te gaan ondernemen.
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)
    Bij deze therapievorm staat het aanvaarden van klachten die niet gemakkelijk te veranderen zijn centraal. Het (zinloos) verzetten tegen vervelende emoties en gedachten levert vaak alleen maar meer klachten op. Een belangrijk onderdeel van ACT is om te ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn en deze door toegewijd handelen in de praktijk te brengen.

Afhankelijk van de problemen die u ervaart wordt gekeken naar een passende behandelvorm. 

  • Neerwaartse pijl techniek
    Bij angstklachten is het vaak van belang om samen met uw psycholoog de gedachten te onderzoeken die bij u tot angst leiden. Klopt de gedachte die u angstig maakt eigenlijk wel en helpt deze gedachte u? Vaak zijn de gedachten niet reëel of waarschijnlijk. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van rampgedachten die uitgaan van een worst-case-scenario. Of wanneer u paniek ervaart. De lichamelijke verschijnselen van een paniekaanval zijn vaak onplezierig, maar niet gevaarlijk. U leert om uw rampgedachten te vervangen door meer helpende en realistische gedachten. Dus niet: “Ik ga dood”, maar “Ik heb weer een paniekaanval. Vervelend, maar niet gevaarlijk.” Door tijdens het gesprek almaar door te vragen op wat het ergste is dat in een situatie zou kunnen gebeuren, kom je op gegeven moment uit bij de ‘kern’ van je angst. Vaak is dit een beeld of gedachte die ten grondslag ligt aan de angst die je voelt. Als die eenmaal duidelijk is, dan kan deze gedachte worden uitgedaagd met behulp van diverse technieken, wat leidt tot een daling van de geloofwaardigheid van deze angst.
  • Exposure in vivo
    Als u last heeft van paniek of hevige angst voor iets (dat kan een situatie, dier of ding zijn) dan is exposure in vivo een effectieve interventie. Met steun van de psycholoog gaat u situaties opzoeken waar u bang voor bent. U stelt zichzelf bloot aan de angstaanjagende situatie. Dit is vaak de snelste manier om te leren dat de negatieve gevolgen waar u zo bang voor bent vaak niet reëel zijn. U bouwt de exposure geleidelijk op, van makkelijk naar steeds moeilijkere situaties.
  • Taakconcentratie-training 
    Als u last heeft van sociale fobie, richt u uw aandacht vaak meer op uzelf dan op of uw omgeving. U leert in deze training uw aandacht meer op de omgeving te richten. Dit gaat geleidelijk, van makkelijk naar moeilijkere oefeningen.

    Oefenprogramma 
    In een oefenprogramma oefent u met situaties waar u angst voor heeft. Dat gaat geleidelijk, van makkelijke naar moeilijke situaties. Door niet meer weg te vluchten uit de angstige situaties, maar door te oefenen om in die situatie te blijven, wordt u minder bang. Voorbeelden van oefeningen zijn bijvoorbeeld het weer opnieuw leren eten of schrijven waar anderen bij zijn, of leren om aandacht voor zichzelf te vragen in een groep mensen.
  • Meta-cognitieve gedragstherapie
    Bij een gegeneraliseerde angststoornis richt u zich samen met de psycholoog op het gepieker en de angst die u ervaart. Er wordt gekeken naar welke positieve gedachten (positieve metacognities) u over het piekeren heeft, maar ook naar wat voor negatieve gedachten (negatieve metacognities) een rol spelen.

    Gedragsexperiment
    Vervolgens gaat u met de psycholoog een experiment doen, om te zien of bijvoorbeeld het uitstellen of juist zo veel mogelijk piekeren leidt tot de gevreesde uitkomst. 

Afhankelijk van de problemen die u ervaart wordt gekeken naar een passende behandelvorm. 

  • Cognitieve gedragstherapie
    U onderzoekt welke gedachten en gedragspatronen een rol spelen bij het ontstaan van uw klachten. In de behandeling werkt u er aan om op een andere manier naar dingen te kijken, waarbij u meer helpende of realistische gedachten ontwikkelt. Ook kijkt u naar de gevolgen van uw eigen gedrag en op welke manier u dit kunt veranderen, zodat u anders met de situatie om kan leren gaan.
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)
    Bij deze therapievorm staat het aanvaarden van klachten die niet gemakkelijk te veranderen zijn centraal. Het (zinloos) verzetten tegen emoties en gedachten levert vaak alleen maar meer klachten op. Een belangrijk onderdeel van ACT is om te ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn en deze door toegewijd handelen in de praktijk te brengen.
  • EMDR
    Een bekende en zeer effectieve behandeling bij een post-traumatische stress stoornis betreft EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een behandelvorm waarbij u emotioneel beladen herinneringen aan een trauma ophaalt en waarbij u tegelijkertijd een afleidende taak moet uitvoeren. Meestal volgt u daarbij een lampje of handbewegingen die vlak voor uw ogen van links neer rechts beweegt. Uw ogen maken daarbij zogenaamde saccades, zij bewegen ook van links naar rechts. Doordat uw werkgeheugen belast wordt terwijl u aan de herinnering denkt, treedt er competitie op. Het effect hiervan is dat de emotionele lading van de herinnering afneemt. Wanneer de traumatische gebeurtenis eenmaal verwerkt is, dan nemen de klachten ook in ernst af of verdwijnen.

Een bekende en zeer effectieve behandeling bij een post-traumatische stress stoornis betreft EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een behandelvorm waarbij u emotioneel beladen herinneringen aan een trauma ophaalt en waarbij u tegelijkertijd een afleidende taak moet uitvoeren. Meestal volgt u daarbij een lampje of handbewegingen die vlak voor uw ogen van links neer rechts beweegt. Uw ogen maken daarbij zogenaamde saccades, zij bewegen ook van links naar rechts. Doordat uw werkgeheugen belast wordt terwijl u aan de herinnering denkt, treedt er competitie op. Het effect hiervan is dat de emotionele lading van de herinnering afneemt. Wanneer de traumatische gebeurtenis eenmaal verwerkt is, dan nemen de klachten ook in ernst af of verdwijnen.

Psychologische hulp voor volwassenen

Naast psychologische zorg voor ouderen biedt ZINN ook specifieke psychologische zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar aan vanuit basis GGZ. Dit betreft behandeling van veel voorkomende problematiek, waaronder somberheidsklachten, angst en paniek, (lichte) verslavingsproblemen en trauma.

Hiermee wil ZINN haar aanbod laten aansluiten bij de relatief hoge vraag naar psychologische hulp in Noord-Nederland. Het team van psychologen van ZINN heeft de kennis en capaciteit om aan die vraag tegemoet te komen en behandelt – met name op de behandelcentra in Groningen, Haren en Hoogezand. Cliënten komen hier zelfstandig naar toe.

Voor aanmelding van behandeling vanuit de GBGGZ is een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts kan verwijzen via ZorgDomein.

Werkwijze

De psychologen van ZINN werken volgens de Beroepscode van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de landelijke zorgstandaarden-GGZ. Uitleg over deze zorgstandaarden en psychische klachten beschreven voor cliënten is te vinden op www.thuisarts.nl.

Behandellocaties

Behandelcentrum Groningen
Griffeweg 11-13, 9724 GE Groningen

Gezondheidsplein Haren
Nieuwe Stationsweg 6, 9751 SZ Haren

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer
Erasmusweg 137, 9602 AD Hoogezand-Sappemeer

Wachttijden

De wachttijden zijn kort. Bekijk de actuele aanmeld- en behandelwachttijd hier.

CQ-index

Onderwerp

Cijfer

Schaal

Bejegening

4.9

1-5

Subschaal ‘Samen beslissen’

4.7

1-5

Uitvoering behandeling

4.7

1-5

Gemiddeld totaal rapportcijfer

8.7

1-10

Lees hier meer over de CQ-index Geestelijke gezondheidszorg