Spring naar inhoud

Lekker ontspannen tussen de olifanten bij ZINN

In ZINN locatie de Brink worden al enige tijd regelmatig VR-brillen ingezet om pijnbeleving bij bewoners dragelijker te maken. Nu start er een breder onderzoek op meerdere ZINN locaties om te ontdekken of de VR-brillen ook helpen bij psychische klachten.

Wat is een VR-bril?

De VR-bril ziet eruit als een duikbril. Als je die opzet, zie je de wereld om je heen zo levensecht, dat je bijna zou vergeten dat je gewoon thuis op de bank zit. Je kunt kiezen voor beelden van een savanne met olifanten of een zwembad waar je tussen dolfijnen dobbert. Maar net zo goed kun je over een bergpad lopen of op zee varen. Het is allemaal illusie, maar dan wel illusie waar we in de ouderenzorg veel aan kunnen hebben.

Olifanten

Cedric Arnold en Marlot van Zoelen zijn psychologen bij ZINN en zijn onderdeel van de projectgroep VRelax. Zij doen onderzoek om erachter te komen of VR-brillen ook kunnen helpen bij mensen met psychische klachten en pijn. Het onderzoek richt zich verder op somberheid, apathie, zingeving en agitatie. Door mensen via zo’n VR-bril even mee te nemen naar een andere wereld, worden ze afgeleid van de waan van de dag. Om het even simpel te zeggen: als je levensecht een olifant langs ziet wandelen en zijn poten in het gras kunt horen, dan denk je even niet aan pijn of verdriet. In deze afleiding van negatieve gedachten en prikkels schuilt waarschijnlijk het succes van deze techniek.

Meten is weten

Cedric: “Ook zulke korte momenten leveren een plezierig of ontspannen gevoel op. Als je het herhaalt, vermoeden we dat mensen zich steeds weer wat beter gaan voelen.” Marlot: “In de natuur zijn heeft veelal een positief effect op stemming, maar als je daartoe niet meer in staat bent, kunnen we die wandeling in de VR-bril wel levensecht nabootsen. Geluksmomentjes die je afleiden van zorgen of angst; dat is de kern van het verhaal.” Volgens de psychologen wordt het straks mogelijk om mensen deze beleving vaker te bezorgen, maar zover komt het pas als hun onderzoek gunstig uitpakt. Marlot: “We gaan heel nauwkeurig te werk. Bij bewoners met de juiste indicatie gaan we een nulmeting doen en daarna kijken of de VR-bril een gunstig effect heeft.”

Vakantie

Marlot kent een bewoner die aan bed is gebonden en wordt geplaagd door sombere gevoelens. Marlot: “Ze vertelde me dat ze heel graag nog eens op vakantie zou gaan of naar het strand. Met behulp van VR kan ze de gekoesterde herinneringen weer gaan
herbeleven, wat haar vermoedelijk goed zal doen.” Onlangs konden medewerkers en bewoners een VR-bril uitproberen en daarop werd enthousiast gereageerd. Cedric: “Medewerkers zeiden: zo’n bril wil ik thuis ook wel om te ontspannen na een drukke werkdag. Heel mindfull. Ik vond dat een goed teken. Kijken door een VR-bril doet wat met mensen en daar kunnen we allemaal profijt van hebben.