Spring naar inhoud

Wonen met intensieve lichamelijke zorg

Heeft u 24 uur zorg in nabijheid, persoonlijke verzorging, intensieve verpleging en/of behandeling nodig, dan is verhuizen naar een woonzorglocatie vaak de beste oplossing. Verhuizen naar een woonzorglocatie is een grote stap. Het is belangrijk dat u zich prettig voelt in uw toekomstige woonomgeving. Binnen ZINN besteden we veel aandacht aan zo plezierig mogelijk ouder worden. Wij vinden het belangrijk dat u comfortabel woont in een prettige en sfeervolle leefomgeving. ZINN biedt intensieve lichamelijke verzorging en verpleging in de woonvorm ‘groepswonen’. 

Aandacht voor u

De huiskamer is het middelpunt van het groepswonen. Hierdoor kunnen bewoners zorg in nabijheid ontvangen met toezicht, begeleiding en aandacht wanneer een meer zelfstandigere woonvorm niet meer passend is. De gezamenlijke huiskamer biedt structuur in de dag in de dag en is tevens een gezellige ontmoetingsplek. Op iedere woongroep is een woonassistent aanwezig. De woonassistent is de spil en het vertrouwde gezicht in de huiskamer. Ze brengt sfeer en rust in de huiskamer, verzorgt de maaltijden, koffie en thee. Woonassistenten maken regelmatig even een wandeling met bewoners, lezen voor uit de krant of bakken samen met bewoners. Zij geven individuele aandacht en zoeken actief naar passende mogelijkheden voor bewegen en activiteiten. Dit gebeurt veelal in afstemming met familie en mantelzorgers. De andere aanwezige zorgmedewerker houdt de handen vrij voor het verrichten van directe zorgtaken. Voor de bewoners die liever geen gebruik van willen of kunnen maken van de huiskamer, zijn er afspraken op maat mogelijk.

Bewoners worden gestimuleerd om de dagelijkse handelingen die zij zelf nog kunnen doen, zelf uit te blijven voeren.

Zorg voor echtparen

ZINN heeft diverse zorgappartementen die geschikt zijn voor echtparen. Zo kunt u ook samen blijven wonen als één van u beide (intensieve) lichamelijke zorg nodig heeft. Soms is het ook mogelijk om als (echt)paar allebei in een eigen appartement of studio te gaan wonen. Zo woont u wel dichtbij elkaar, maar niet in dezelfde woning. Vraag bij de instroomcoördinator naar de mogelijkheden en voorwaarden die gelden voor de verschillende zorgappartementen.

Samen de zorg

Het sociale netwerk van zorgbehoevende wordt steeds belangrijker. Dit wordt ook wel ‘Familiezorg’ genoemd. Samen zorgen we voor een fijne kwaliteit van leven voor onze cliënten en bewoners. Dit doen we door met hen én hun familie of mantelzorger(s) in gesprek te gaan. Om kennis te maken, maar ook om wensen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken en tot afspraken te komen over de zorg en het welzijn. We bespreken wat een cliënt of bewoner zelf nog kan, wat de naasten kunnen (blijven) doen en wat de zorgprofessional overneemt.

Dingen die u als familie/mantelzorger kunt (blijven) doen, zijn bijvoorbeeld het doen van de afwas als bezoek weg gaat, het afstoffen van meubels en persoonlijke spullen, de was opruimen, ziekenhuis bezoeken, boodschappen doen, het bed opmaken, de koelkast schoonmaken of controleren. U kunt als familie/mantelzorger uiteraard ook (blijven) ondersteunen bij zorgtaken.

De zorg is altijd nabij en er is een vast en deskundig multidisciplinair team betrokken bij de (medische) zorg voor uw naaste. De gezondheid van uw naaste is bij ZINN in deskundige handen. Er is een vast en deskundig multidisciplinair team betrokken bij de (medische) zorg. De specialist ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialist werkt nauw samen met een team van betrokken zorgprofessionals waaronder, (kwaliteits)verpleegkundigen, fysio- ergotherapeuttandarts, mondhygiënistlogopedistpsycholoog, maatschappelijk werker en geestelijk verzorgende. De samenstelling van het team wordt afgestemd op uw naaste zijn of haar persoonlijke situatie en wensen.

Met elkaar zorgen we ervoor dat uw naaste een zo fijn mogelijk leven kan behouden en zo prettig mogelijk oud kan worden. Aandacht geeft per slot van rekening het leven glans. Samen zorgen we voor die glans.

Wlz-indicatie nodig

Voor het wonen in een zorgappartement heeft u een WLZ-indicatie (Wet langdurige zorg) nodig. Het Centrum Indicatiestelling Zorg geeft een indicatie af. Voor het wonen in een zorgappartement betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte van de bijdrage is gebaseerd op de hoogte van uw inkomen en uw eventuele vermogen. Voor sommige zorgappartementen betaalt u een extra comforttoeslag. U betaalt deze comforttoeslag voor het extra aantal vierkante meters.

Bekijk de zorgstudio's

Veelgestelde vragen

Als u of uw naaste in aanmerking wilt komen voor een Volledig Pakket Thuis (VPT), Modulair Pakket Thuis (MPT) of het wonen in een woonzorglocatie van ZINN heeft u of uw naaste een Wlz-indicatie nodig.

U kunt een Wlz-indicatie aanvragen via het CIZ (Centrum Inidcatiestelling Zorg). Heeft u of uw naaste een Wlz-indicatie, dan wordt (thuis)zorg niet (meer) vergoed door uw zorgverzekeraar, maar grotendeels gefinancierd door de overheid vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). U of uw naaste moet vaak wel een eigen bijdrage aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor) betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, vermogen en de persoonlijke situatie (thuis of in een woonzorglocatie).

Als het thuis niet meer gaat, is het noodzakelijk om naar een woonzorglocatie te verhuizen. Meestal is er niet direct plek in de woonzorglocatie van uw of uw naaste zijn voorkeur (voorkeursaanbieder). U of uw naaste komt dan op een wachtlijst. U of uw naaste kunt gebruik maken van overbruggingszorg – thuis of bij een andere woonzorglocatie. Hoe u of uw naaste deze overbruggingszorg kunt krijgen, waar en van wie overlegt u met uw voorkeursaanbieder.

Vanaf het moment dat u of uw naaste bij ZINN op de wachtlijst staat, hangt de wachttijd af van de locatie waarvoor u of uw naaste op de wachtlijst staat. Voor een actueel overzicht kunt u contact opnemen met het Servicepunt, zij kunnen u helpen bij uw vragen. U kunt hen bereiken via het telefoonnummer 050 - 585 2000 of per mail via servicepunt@zinnzorg.nl.

Vanuit de Wlz-indicatie wordt het grootste gedeelte vergoed. U betaalt een eigen bijdrage aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Die bijdrage hangt af van de persoonlijke situatie en wordt vastgesteld op basis van de indicatie, de zorgvraag, het huishouden, het inkomen en het eventuele vermogen. De eerste vier maanden betaalt u een lagere eigen bijdrage. Daarna wordt het meestal verhoogd. Het CAK biedt via hun website een rekenhulp aan waarmee u uw eigen bijdrage kunt berekenen. Voor meer informatie verwijst ZINN u door naar de website van het CAK: www.cak.nl of neem contact op met het CAK via0800 - 0087.

ZINN biedt op sommige locaties extra ruime appartementen en/of meer zorg en service aan mensen met een intensieve lichamelijke zorgvraag. De appartementen zijn ruimer, evenals de personele inzet. Het wonen in deze woonvorm is optioneel. Hiervoor betaalt u een comforttoeslag aan ZINN. Deze toeslag komt bovenop de wettelijke eigen bijdrage die betaald wordt aan het CAK. In de tarievenlijst vindt u de hoogte van de comforttoeslag.

Dit is afhankelijk van het aantal bewoners en de zorgzwaarte die er op dat moment is, maar overdag en het grootste deel van de avond zijn er minimaal twee zorgmedewerkers aanwezig voor acht tot tien bewoners. Gedurende de dag zijn er verschillende soorten medewerkers aanwezig, zij zijn niet altijd allemaal tegelijk en de hele dag aanwezig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verzorgende, de woonassistent, een helpende, een kwaliteitsverpleegkundige en de leidinggevende. De woonassistent is een belangrijke schakel in de dagelijkse zorg en aandacht. Zo houdt de zorgmedewerker de handen vrij voor het verrichten van directe zorgtaken.

Nee, er zijn geen bezoektijden. We vragen u wel om rekening te houden met de etenstijden op de afdeling. Bezoek is van harte welkom in de eigen studio of in het restaurant. 

De studio wordt opgeleverd met een hoog-laag bed, kledingkast en overgordijnen van ZINN. De rest mag u vrij inrichten met vertrouwde spullen vanuit huis.