Spring naar inhoud

Zorgappartementen beschut wonen | De Pelster

De Pelster is een kleinschalige, gemoedelijke woonzorglocatie in het bruisende centrum van Groningen. Er zijn 40 appartementen voor bewoners met een lichte, lichamelijke zorgvraag. 

Als bewoner van een zorgappartement ontvangt u de zorg die u nodig heeft van het eigen zorgteam van De Pelster. U ontvangt deze zorg op vaste, afgesproken momenten. Heeft u tussentijds dringend hulp nodig, dan kunt u alarmeren. Er is 24 uur per dag een zorgmedewerker. Zo is de zorg altijd dichtbij. Zelf adequaat kunnen alarmeren is bij deze zelfstandige woonvorm noodzakelijk. Daarnaast is er minder toezicht mogelijk, wat maakt dat een zorgappartement in De Pelster geen geschikte woonvorm is voor mensen met dementie. Meer informatie over wonen met dementie vindt u hier.

Bewoners eten samen in het restaurant. Het restaurant van De Pelster ligt aan een levendige straat, er is altijd wat te zien. In het restaurant kunt u ook terecht voor een kop koffie, een praatje en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Er is ook een klein winkeltje waar u zelf  - of uw familie/mantelzorgers - boodschappen voor o.a. de andere (brood)maaltijden kunt halen. Op de eerste verdieping is een prachtig, zonnige dakterras waar bewoners bij mooi weer graag gebruik van maken.

De zorgappartementen 

De appartementen in De Pelster hebben een eigen kitchenette met koelkast en wasbak, sanitaire ruimte en een afgeschermd slaapgedeelte. Het appartement heeft een oppervlakte van 45m². U kunt het inrichten naar uw eigen smaak en met uw eigen meubels.

Aan deze plattegronden kunnen geen rechten worden ontleend. Plaatsing van de meubels en het bed is afhankelijk van de zorg en/of hulpmiddelen die u nodig heeft.

Samen de zorg

Het sociale netwerk van zorgbehoevende wordt steeds belangrijker. Dit wordt ook wel ‘Familiezorg’ genoemd. Samen zorgen we voor een fijne kwaliteit van leven voor onze cliënten en bewoners. Dit doen we door met hen én hun familie of mantelzorger(s) in gesprek te gaan. Om kennis te maken, maar ook om wensen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken en tot afspraken te komen over de zorg en het welzijn. We bespreken wat een cliënt of bewoner zelf nog kan, wat de naasten kunnen (blijven) doen en wat de zorgprofessional overneemt.

Dingen die u als familie/mantelzorger kunt (blijven) doen, zijn bijvoorbeeld het doen van de afwas als bezoek weg gaat, het afstoffen van meubels en persoonlijke spullen, de was opruimen, ziekenhuis bezoeken, boodschappen doen, het bed opmaken, de koelkast schoonmaken of controleren. U kunt als familie/mantelzorger uiteraard ook (blijven) ondersteunen bij zorgtaken.

Met elkaar zorgen we ervoor dat uw naaste een zo fijn mogelijk leven kan behouden en zo prettig mogelijk oud kan worden. Aandacht geeft per slot van rekening het leven glans. Samen zorgen we voor die glans.

Toewijzig en kosten

Om te wonen in een zorgappartement in De Pelster heeft u een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) nodig. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft een indicatie af. U krijgt een Wlz-indicatie als het nodig is dat er 24-uurs zorg in de buurt is. Voor het wonen in een zorgappartement betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, vermogen en de persoonlijke situatie (thuis of in een woonzorglocatie). 

Veelgestelde vragen

In uw zorgappartement woont u met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg). Deze indicatie krijgt u indien het CIZ (Centrum Indicatiestelling zorg) bepaalt dat u 24 uur nabijheid van zorg nodig heeft. U kunt gebruik maken van de gezamenlijke ontmoetingsruimte waar gezelligheid, aandacht en structuur aan de dag geboden wordt.

U kunt een Wlz-indicatie aanvragen via het CIZ (Centrum Inidcatiestelling Zorg). Heeft u of uw naaste een Wlz-indicatie, dan wordt (thuis)zorg niet (meer) vergoed door uw zorgverzekeraar, maar grotendeels gefinancierd door de overheid vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). U of uw naaste moet vaak wel een eigen bijdrage aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor) betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, vermogen en de persoonlijke situatie (thuis of in een woonzorglocatie).

Als het thuis niet meer gaat, is het noodzakelijk om naar een woonzorglocatie te verhuizen. Meestal is er niet direct plek in de woonzorglocatie van uw of uw naaste zijn voorkeur (voorkeursaanbieder). U of uw naaste komt dan op een wachtlijst. U of uw naaste kunt gebruik maken van overbruggingszorg – thuis of bij een andere woonzorglocatie. Hoe u of uw naaste deze overbruggingszorg kunt krijgen, waar en van wie overlegt u met uw voorkeursaanbieder.

Vanaf het moment dat u of uw naaste bij ZINN op de wachtlijst staat, hangt de wachttijd af van de locatie waarvoor u of uw naaste op de wachtlijst staat. Voor een actueel overzicht kunt u contact opnemen met het Servicepunt, zij kunnen u helpen bij uw vragen. U kunt hen bereiken via het telefoonnummer 050 - 585 2000 of per mail via servicepunt@zinnzorg.nl.

ZINN heeft een aantal extra ruime appartementen. Voor die extra ruimte betaalt u een comforttoeslag aan ZINN. Deze toeslag komt bovenop de wettelijke eigen bijdrage die u aan het CAK betaalt. Het wonen in een ruimer appartement is optioneel. De hoogte van de comforttoeslagen vindt u terug in de tarievenlijst.