Spring naar inhoud

Virtual Reality: Magische bril die pijn kan verzachten

Het lijkt te mooi om waar te zijn: een bril die echt pijn verzacht. Een bril die helpt om een verdrietige stemming om te buigen naar een opgewekte. Zo’n bril bestaat: de VR-bril. Twee kwaliteitsverpleegkundigen in De Brink probeerden deze uit en zijn bijzonder positief over het resultaat. Daarom hopen zij dat deze brillen straks op meer ZINN locaties gebruikt kunnen worden.

Wat is een VR-bril?

Voor wie nog niet op de hoogte is: een VR-bril is een soort duikbril met zwart glas. Als je de bril opzet zie je aan de binnenkant driedimensionale beelden van landschappen, dieren, mensen of straten. Wanneer je naar links en rechts kijkt, of omhoog en omlaag, beweegt het beeld mee. Het voelt levensecht en je denkt werkelijk ergens anders te zijn. Dat effect noemen ze Virtual Reality (VR). 

Voorbeelden om blij van te worden 

Evelien van der Velde en Harm Bosman hebben een VR-bril aangeboden aan bewoners met uiteenlopende problemen, zoals deze twee voorbeelden:

  1. Een bewoner met verdriet
    Deze bewoner had depressieve gevoelens, omdat ze het verlies van haar man niet kon verwerken. Het verdriet hield haar in een houdgreep. Zij kreeg een VR-bril op, waardoor zij zich ineens bevond in een vredig alpenlandschap met koeien. Ze kreeg het gevoel daar werkelijk te zijn en die ervaring haalde haar uit de negatieve spiraal. 

  2. Een bewoner met pijn
    Deze bewoner had vaak stevige pijnmedicatie nodig, maar doordat hij geregeld een VR-bril op kreeg, werden de hersenen even afgeleid van de pijn. Hij zag zich op een arrenslee die door sledehonden werd voortgetrokken in een landschap zonder pijn. Het gevolg was dat de pijnmedicatie, inclusief vervelende bijwerkingen, kon worden verminderd.

Enthousiast 

Harm: “Het is werkelijk fantastisch. Wat we eigenlijk al wisten door wetenschappelijk onderzoek, hebben we hier in de praktijk zien gebeuren.” Evelien: “We kunnen in de brillen allerlei werelden laten zien: onderzee, in de bergen, in de zeehondenopvang. Je kunt het niet verzinnen of het is er.”  

Wordt vervolgd? 

Harm en Evelien zijn inmiddels overtuigd en ze gaan hun best doen om in meer ZINN locaties een VR-bril te krijgen. Over de kosten daarvan moet nog worden gepraat. Voordat het zover is gaan twee studenten Verpleegkunde van het Alfacollege in De Brink nog verder onderzoek doen. Deze studenten, Eliene de Boer en Renate de Graaf, gaan onderzoeken op welke manier de VR-brillen bij ZINN het beste kunnen worden ingezet. Dit doen ze door vijftien mensen op de afdeling revalidatie in De Brink de VR-bril te laten gebruiken en vervolgens de effecten hiervan op het revalidatieproces in kaart brengen.