Spring naar inhoud

Ontregel de Zorg: ZINN gaat regels schrappen

Bas Ippen is arts bij ZINN en hij werkt met verve mee aan het project ‘Ontregel de Zorg’. Het woord ‘ontregelen’ klinkt misschien wat gek, maar hiermee wordt bedoeld dat overbodige regels (zoals het afvinken van lijstjes of het invullen van formulieren) worden geschrapt of vereenvoudigd. Bas: “Dat heeft twee grote voordelen. Je kunt meer tijd vrijmaken voor het bieden van zorg en het werk wordt er leuker door.” Het project wordt geleid door Elze Bakker.

Voorbeelden

Bas Ippen vertelt dat medewerkers in de zorg veel tijd kwijt zijn aan ‘regeldruk’ en dat vindt men niet leuk. Hij noemt als voorbeeld de regel dat een medisch dossier, dat allang in de computer zit, ook nog eens moet worden uitgeprint op papier. “Die regel is ooit bedacht, omdat niet iedere arts in een computer zijn dossier kon bijhouden”, zegt Bas. “Maar tegenwoordig werkt iedere arts met digitale dossiers, dus het printen heeft geen zin meer. Als we daarmee stoppen, bespaart het echt veel tijd en ook de kosten van de printers.” Projectleider Elze Bakker zou nog meer voorbeelden kunnen noemen. Zo moeten er door medewerkers heel wat lijstjes worden ingevuld of afgevinkt, waarvan ze niet altijd weten waarvoor dat nodig is. Kan dat niet wat minder?

Formele regels

Bas: “Bij ZINN zijn er nog veel regels en gewoonten waarvan je niet altijd kunt nagaan waarom ze zijn bedacht, maar we houden ons er wel netjes aan. We gaan nu in kaart brengen welke regels moéten blijven, omdat ze ons door de overheid of andere partijen worden voorgeschreven. Dat noemen we de formele regels. Maar er zijn ook regels die door ZINN zelf zijn bedacht, soms al lang geleden. Dat noemen we de informele regels. Als we daarin al wat kunnen schrappen, zijn we een heel eind.”

Vertrouwen

Projectleider Elze Bakker denkt dat veel regels ooit zijn bedacht omdat er behoefte bestond om alle zorg te kunnen verantwoorden. Dat is een landelijke trend. Medewerkers kunnen dit ervaren als een gebrek aan vertrouwen en dat is jammer. Ze zegt: “We hebben vertrouwen én lef nodig hebben om regels te schrappen of veranderen. Ontregelen levert echt iets op, namelijk meer ruimte voor professionaliteit, werkplezier en goede zorg.”

Eisen

Volgens Bas Ippen is er nóg een oorzaak voor die regelzucht. Hij zegt: “Familie, mantelzorgers en cliënten stellen hoge eisen en weten de weg naar klachtencommissies of het Tuchtcollege. Als arts heb ik daar ook mee te maken. Wij moeten soms achteraf verantwoording afleggen en dan wil je graag aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. En ja, dat kun je alleen doen als er van alles is vastgelegd.”

De afgelopen maanden is een rondvraag gedaan bij medewerkers van ZINN, wat wel honderd voorbeelden opleverde van regels die wellicht geschrapt kunnen worden. Nu wordt bekeken of dat inderdaad mogelijk is zonder nadelige gevolgen voor de zorg. Wordt vervolgd.