Spring naar inhoud

De wonderlijke invloed van muziek op het revalidatieproces

Muziek heeft een gunstige invloed op het revalidatieproces en op het gemoed van mensen die in de laatste fase van hun leven zijn. Leidinggevende Mariëtte Hietkamp had al zo’n voorgevoel en is blij dat dit effect nu ook in de praktijk is bewezen. 

Conservatorium

Vorig jaar kwamen musici van het Prins Claus Conservatorium naar ZINN locatie De Brink en speelden daar voor groepen revalidanten, maar ook één-op-één, soms letterlijk aan het bed. Mariëtte was direct enthousiast en zei in een vorige uitgave van deze krant: “De eerste ervaringen zijn erg positief. We observeren wat er met mensen gebeurt als zij muziek horen en er actief aan meedoen, met bijvoorbeeld een trommel of tamboerijn. Je ziet hoeveel plezier het mensen doet en dat is het eerste winstpunt.”

Aandacht

In de proefperiode werd livemuziek gespeeld tijdens fysiotherapie en dat bracht mensen letterlijk in beweging. De conclusies van de proef zijn heel duidelijk. Mariëtte: “Live sessies bieden sociale en mentale ondersteuning, muziek motiveert spontaan bewegen, muziek biedt extra motivatie voor het revalidatieproces. En muziek is belangrijk in de zorg, want het is een vorm van aandacht geven.” Dat laatste is extra van belang in het verlenen van palliatieve zorg aan mensen die niet meer zullen genezen.

Mariëtte was aanwezig toen de musici speelden rond het bed van iemand die in haar laatste levensfase was. Zij wisten dat het leven van deze patiënt zich had afgespeeld in de scheepvaart en daarom speelden zij muziek die was geïnspireerd op de woelige golven op het IJsselmeer. Mariëtte: “Het riep emoties op. Ze was erg ontroerd en wij ook.”

Wordt vervolgd

Wat Mariëtte betreft krijgt het project een vervolg zodra er een geldschieter is gevonden. Verder zijn er volgens haar nog een paar interessante zaken te onderzoeken: “Er zijn nog wel wat ideeën over het combineren van fysiotherapie en muziek in de context van revalidatiezorg. Andere onderzoeksvelden zijn: wat is de impact van muziek op de revalidant en op medewerkers?” ZINN bekijkt nu of voor dit vervolgonderzoek kan worden samengewerkt met het lectoraat Healthy Aging van de Hanzehogeschool in Groningen. De toon is gezet, wordt vervolgd.


Het project laat zien dat ZINN een lerende organisatie is, die nieuwe wegen wil verkennen. Het idee is ontstaan uit een mooi samenspel tussen ZINN en het Prins Claus Conservatorium. De contacten zijn gelegd door bestuurder Carry de Niet, die mogelijkheden zag om muziektherapie in te zetten in de ouderenzorg.